לא משנה כמה נפשות אתם במשפחה או כמה כסף אתם מרוויחים בכל חודש ומוציאים. ניהול כלכלת הבית, ניהול הכסף של המשפחה, הוא אתגר של ממש, שלא תלוי בהכרח בסכום המדובר או גם באופן ההתנהלות שלכם. בעידן של היום שבו בדרך כלל ההוצאות המשפחתיות הן גבוהות, הדרישות הן רבות וגם המחירים, ככל שחולפות השנים, הולכים ועולים וכמעט בכל תחום, הרי שמתבקש לנהוג נכון כלכלית ולעשות ככל שניתן כדי לשמור על הכסף של המשפחה. איזון כלכלי הוא כבר מזמן לא דבר ששמור לבעלי עסקים, לחברות או לאנשים עם סכומי כסף גבוהים בבנק. איזון כלכלי נדרש מכל אחד, כדי להגיע למצב של רווחה כלכלית והתנהלות נכונה עם הכסף.
ללמוד איך לעשות את זה נכון
המודעות לצורך לשמור על הכסף כהלכה ולהתנהל בצורה חכמה הובילה משפחות רבות לבחור במסלול של קורס כלכלת המשפחה. במסגרת קורס זה לומדים בני המשפחה, ובעיקר ההורים והילדים הבוגרים שבחבורה, כיצד להתנהל כלכלית במהלך השנה, מה לבדוק, למה לשים לב, לאיזה פרמטרים לתת דגש ולאילו פחות. הרעיון המרכזי הוא להגיע למצב שבו ההוצאות לא תעלנה על ההכנסות וכל הוצאה תצדיק את עצמה (כלומר, להימנע מ"בזבוזים" מיותרים). כדי לשמור על הכסף של המשפחה חשוב לבנות תקציב. בניית תקציב לא מוכרחה להיות משימה סיזיפית ומתישה. אמנם, תוך כדי בנייתו ייתכן ותגלו כמה הרגלים מזיקים יש לכם וכמה, פעמים רבות, אתם בוחרים לרכוש ולבזבז כסף, כדי להגיע לסיפוק או כדי לפצות את עצמכם. בעזרת כלים חשובים, טבלאות מפורטות וגם יישום של טיפים עיקריים, תוכלו להגיע לאיזון שאליו אתם שואפים, שיעזור לכם לשמור על הכסף שלכם לאורך השנים ולהימנע גם מהוצאות מיותרות.
לבנות תקציב
הכול מתחיל, בסופו של דבר, בהתנהלות השוטפת שלכם. כאשר אתם בונים תקציב משפחתי התייחסות לאופן שבו אתם מוציאים את הכסף ומהי גם הדרך שתעזור לכם לשמור עליו. ישנן משפחות שיעדיפו להוציא בתחילת כך חודש סכום כסף מסוים במזומן, סכום שיעמוד לרשותן לאורך כל החודש והוא גם יהיה התקציב החודשי שלהן. אחרות, יעדיפו להתנהל באמצעות כרטיס אשראי, הוראות קבע שמוגדרות מראש ואמצעים נוספים שיעזרו להן להגביל את ההוצאות השונות. יהיו כמובן גם משפחות שתבחרנה לשלב בין כמה פתרונות ולערוך מעקב שוטף, באמצעות טבלה, אחר כל הוצאה והוצאה.
התאמת התקציב אל הצרכים ואל ההוצאות החודשיות בפועל, אותן הוצאות הכרחיות, היא קריטית לאורך כל הדרך ולומדים איך לעשות אותה בכל קורס כלכלת המשפחה. חשוב שהתקציב שלכם יתאים להוצאות שלכם וחשוב לא פחות מכך להגדיר מראש מהו גובה החריגה המותרת. קחו בחשבון כמובן את ההכנסות שלכם, כאשר אתם בונים תקציב ובוחנים את ההוצאות והקפידו, ומבלי לסטות מכך, לתעד את ההוצאות השונות. עשו זאת בעיקר בחודשים הראשונים כדי ללמוד אותן ולהבין היכן אפשר לצמצם יותר והיכן פחות.