משבר הקורונה משפיע על החיים שלנו במגוון רחב מאוד של דרכים, כאשר משבר כלכלי הוא אחד מהם. וגם בתחום הכספי, אנחנו צריכים להתמודד עם הרבה שינויים ואתגרים, כאשר כל משק בית צריך להתמודד עם הבעיות הייחודיות לו. פיטורים, חל"ת, ירידה בהכנסות… ומעל כל זה כמובן מרחפת השאלה מתי כל זה ייגמר ומה יהיה בעתיד.
למרות כל הקשיים, חשוב מאוד לנסות ולחסוך כמה שניתן – כדי להבטיח בסיס כלכלי יציב לקראת העתיד לבוא. אנחנו יודעים, במבט ראשון זה נשמע בלתי אפשרי לחלוטין, אך תמיד יש צעדים שאפשר לנקוט. אם לא כדי להקים קופת חיסכון, לפחות כדי לצמצם את ההוצאות ולהקטין את החובות.
השלב הראשון – מה המצב הנוכחי?
אחד הדברים הכי חשובים בהתנהלות כלכלית נכונה הוא קודם כל לקבל תמונת מצב עדכנית. כפי שציינו למעלה, היום כל משפחה מתמודדת עם אתגרים שונים וייחודיים. ולכן חשוב מאוד שתבחנו את המצב הספציפי שלכם – האם אתם עובדים? האם יצאתם לחל"ת? האם אתם עובדים במקצוע חיוני ומבוקש, ודווקא עובדים יותר בהשוואה למה שהיה בעבר?
במקביל, צריך לבצע רישום של ההוצאות וההכנסות החודשיות. מומלץ לבצע מעקב מדויק, אבל אם אין לכם את האפשרות לעשות את זה, כדאי לפחות לבצע הערכה שתהיה קרובה למצב האמיתי ככל הניתן.
אחרי שתבינו כמה כסף אתם מרוויחים וכמה אתם מוציאים בכל חודש, יהיה ברור יותר מהו ההפרש – כלומר האם אתם מצליחים לחסוך כסף, להישאר מאוזנים או דווקא להיפך, להוציא יותר מההכנסות וכך בעצם להיכנס לחובות.
מה הטעם בהתייעלות כלכלית?
אחד הדברים שמאפיינים את משבר הקורונה, הוא חוסר וודאות לגבי העתיד. לאף אחד לא ברור מתי המגיפה תחלוף ומתי המשבר הכלכלי ייגמר, וגם ברמה האישית – הרבה עובדים לא יודעים האם יצליחו לשמור על המשרה שלהם, והרבה מפוטרים לא יודעים מתי יצליחו למצוא עבודה.
סיטואציה כזו של חוסר וודאות מעוררת תחושה של ייאוש ומחשבות כמו "בשביל מה בכלל לטרוח? הרי גם ככה אין לנו סיכוי להתגבר, ובכל מקרה ניכנס לחובות". מחשבות בסגנון הזה הן טבעיות לחלוטין, אך הן מחשבות לא כל כך רציונליות והן לא מובילות אותנו לפעול בצורה יעילה.
גם כאשר מתמודדים עם חוסר וודאות, וגם כאשר מתמודדים עם חובות גדולים, להתייעלות כלכלית יש תפקיד חשוב בצמצום של החובות ובהשגת שליטה על המצב הכלכלי. בסופו של דבר המטרה העיקרית היא למנוע את ההתדרדרות, ולמנוע מצב שבו תזדקקו לקבלת הלוואה למוגבלים ופושטי רגל.
השלב השני – לקצץ בהוצאות
מרכיב מרכזי בהתייעלות כלכלית הוא כמובן להקטין את גובה ההוצאות. במבט ראשון זה נראה כמו משימה בלתי אפשרית, אבל ברגע שמתחילים להסתכל על הסעיפים השונים של ההוצאות שלנו – לפתע מתגלים כל מיני מקומות שבהם בהחלט אפשר להפחית את ההוצאות.
כמעט בכל תחום בחיים יש אפשרות לקצץ ולחסוך. לפעמים מדובר בדברים קטנים כמו לבטל את אחד מכרטיסי האשראי ולחסוך כמה עשרות שקלים של עלות דמי הכרטיס, או להחליף חבילת תקשורת ולנצל מבצע – שגם הוא יחסוך כמה עשרות שקלים. כאשר קונים מצרכים בסופר אפשר לקנות בצורה חכמה יותר, לנצל מבצעים ולהימנע מלקנות מוצרים יקרים במיוחד.
במקביל חשוב גם לבחון האם יש הוצאות שאפשר לוותר עליהן לחלוטין. למשל להפחית קניות של מותרות – בגדים, מסעדות וכו'. כמובן שזה סעיף אינדיווידואלי, וכל אחד צריך לחשוב בשביל עצמו מה וכמה אפשר לקצץ.
אחת הדרכים שבהן אפשר להשיג קיצוץ משמעותי הוא כמובן בסעיף הדיור, במיוחד אם אתם שוכרים דירה. בתקופה כזו אפשר להתמקח על גובה השכירות, ובמידת הצורך – לשקול גם מעבר לדירה קטנה יותר, או כזו שממוקמת באזור קצת פחות פופולרי.
גם חיסכון קטן של כמה עשרות שקלים בכל חודש, מצטבר בסופו של דבר לסכומים גדולים של מאות ואלפי שקלים. כל חיסכון קטן הוא צעד חשוב בהשגת עצמאות כלכלית וביטחון כלכלי, ובוודאי שהוא חשוב כדי למנוע התדרדרות אל עבר הלוואה למוגבלים ופושטי רגל.
השלב השלישי – להגדיל הכנסות
זהו כמובן אחד הצעדים המורכבים ביותר. בתקופה של אבטלה גואה ושל מאות אלפי ישראלים שמקבלים דמי אבטלה, קשה מאוד למצוא עבודה חדשה או לבקש העלאה במשכורת.
ובכל זאת דווקא בתקופה הזו הרבה אנשים חושבים מחוץ לקופסה, ומחפשים דרכים יצירתיות להגדיל את ההכנסות שלהם. למשל אנשים שהתחילו לבשל ולמכור אוכל ביתי, או אנשים שהפכו את התחביב שלהם לעסק. אחרים לקחו על עצמם עבודה נוספת בתחום מבוקש כמו שליחויות למשל.
אפילו שמדובר בתקופה קשה עם אי וודאות – אל תפסלו את האופציה הזו מראש, תנסו לשמור על ראש פתוח ולחפש אפשרויות שאולי יהיו רלוונטיות.
אל תתביישו לבקש סיוע
מגיל צעיר מלמדים אותנו שאנחנו צריכים להיות אנשים בוגרים ואחראיים, לעמוד על הרגליים שלנו ולקחת אחריות על החיים שלנו. ואכן אנחנו עובדים קשה מאוד כדי להגיע לשם – לימודים אקדמיים ומקצועיים, השקעה עצומה בקריירה וכו'. ומצד שני, להרבה אנשים קשה להודות שהם נמצאים במשבר ושהם זקוקים לעזרה.
אך זו ממש לא העת להיות ביישניים ונבוכים. תסתכלו מסביב, הרוב הגדול של האנשים מתמודד עם מכשולים וקשיים, והרבה מאוד אנשים זקוקים לעזרה או סיוע כלשהו. לבקש עזרה זה לא להיכשל, אלא זה למצות את כל הכלים שעומדים לרשותכם. אם אתם בעלי עסק עצמאי, אם נאלצתם לצאת לחל"ת וכו' – אל תתביישו לבדוק מהן הזכויות ואילו מענקים מגיעים לכם.
אם אתם נמצאים במצוקה כלכלית חריפה וזקוקים ללקיחת הלוואה למוגבלים ופושטי רגל באופן מיידי – אל תתביישו לפנות לאנשי המקצוע שיסייעו לכם למצוא את ההלוואה המתאימה ביותר.
כנ"ל לגבי פנייה לעמותות שונות אשר דואגות לביטחון תזונתי, מציעות ליווי כלכלי וכך הלאה.