אנחנו בפיקסמן דואגים לכם ועל מנת שלא קחו הלוואות מנוכלים שיעשו לכם יותר נזק משקט כלכלי רכזו פה טיפים נגד הונאות.
כך תיזהרו מ"עוקץ" לסוגיו:
שימו לב בהלוואות
לשם ההתחלה, כדוגמה בולטת להמחשה, נתאר הונאת עוקץ נפוצה מתחום ההלוואות. אנשים רבים נקלעים למצוקה כספית ונזקקים לקבלת הלוואות פרטיות, במיוחד אם הבנק לא מוכן להלוות להם יותר. גופי פשע שונים מנסים להציע הלוואות לאנשים במצבים כאלה. לאחר שהאדם הסכים לכך עקרונית ולפני קבלת הכסף, הוא מתבקש לשלם כמה מאות ש"ח, עבור "הרשמה", "דמי טיפול" וכיוצא בזה סיפורים מרתקים. בלחץ הנסיבות ומאחר שההלוואה היא בסדרי גודל גדולים בהרבה מהסכום שהרמאים מבקשים, רבים משלמים זאת ומחכים לקבלת ההלוואה. בזה נגמר הסיפור – הרמאים נעלמים מהשטח, לא עונים לטלפונים, במידת הצורך מכחישים בתוקף שהתחייבו לתת הלוואה או ממציאים תירוץ אחר בדומה לזה. בשורה התחתונה: הקורבן הפסיד כמה מאות ש"ח.
מה הם רוצים?
חשוב לקחת בחשבון, שהוצאת כסף מזומן מקורבנותיהם, היא לא המטרה היחידה האפשרית של ה"עוקצים". עשויים להיות דברים אחרים יקרי ערך עבורם. אחד הדברים הבולטים שמנסים לגנוב, הם פרטי הזיהוי שלכם ("גניבת זהות"), אשר עשויים לשמש לפריצה לחשבונות שונים שלכם, להימכר לפושעים אחרים ועוד. רמאות עשויה גם להתבטא בניצול מצב של חוסר ישע או מוגבלות מסוימת, בכדי להשפיע למשל על קבלת ירושה או אפוטרופסות.
נורות אדומות
בקשת מידע אישי – קיבלתם SMS או אימייל שבו מבקשים מכם להזין פרטים עבור…? … "שמחים לבשר לך ש… לצורך הזדהות נא הזינו שם וסיסמא"? אחת הנורות האדומות המובהקות, היא פנייה אליכם שבה הפרטים האישיים שלכם במרכז העניינים. עשויים להשתמש בכמה פרטים שהשיגו עליכם בכדי לשכנע שהם גורם אמין שמוכר לכם (הבנק שלכם למשל) ואז לבקש פרטים נוספים ("לצורך זיהוי"). פתרון שימושי: לבקש פרטי זיהוי שלהם ("תנו לי מספר טלפון ואחזור אליכם"). לא ייתנו? חשוד. כן ייתנו? בדקו לגבי אותו מספר.
דחיפות – "מהר! דחוף! רק עד שעה כך וכך!!!" – שום דבר לא דחוף וזו נורה אדומה בגודל פיל. ככל שלוחצים עליכם להחליט ולפעול במהירות ("לא חבל? תפסידו את הזכאות להטבה!.."), כך עולה הסיכוי שמדובר בהונאה.
הבטחות מדהימות – עוד סימן מחשיד מובהק. העסקה המוצעת משתלמת, כי על הכסף שאתם "תשקיעו" תהיה ריבית גדולה משמעותית מהמקובל? מחיר המוצר המהפכני נמוך להדהים? שיטה גאונית שמפצחת את השיטה ושוברת את השוק ואפילו "אין סיכוי להפסיד"? נשמע טוב מדי מכדי להיות אמיתי? זה כנראה אכן טוב מכדי להיות אמיתי..
עוד טיפים מעשיים
לבדוק הכול ולחפש מידע על החברה – הטוב ביותר, הוא לשלם לחברה שמתמחה באספקת מידע על חברות. לכל הפחות, חשוב לחפש באינטרנט לפי שמם. רק קחו בחשבון, שרמאים מסוג זה מחליפים שמות וגם עשויים לשקר לגבי שם החברה. בחיפוש רצוי להוסיף לשמם ושם החברה מילים כמו "הונאה" או "עוקץ".
ללמוד את הנושא בו מדובר – הונאות קשורות לרוב בתחומי ידע ספציפיים – נדל"ן, הלוואות, מכירות, תחום רפואי מסוים וכן הלאה. בהמשך לעצה להיזהר מפעולה תחת לחץ זמן, ניתן ללמוד קצת על הנושא המדובר, בכדי להבין טוב יותר אם זו הונאה או לא. אם למשל, ריביות על השקעות כספיות לא חורגות מסדר גודל מסוים ומאחר שסיכון בהשקעות תמיד קיים, אז מי שטוען שאצלו זה שונה לגמרי קרוב לוודאי משקר.
תיעוד – החל מתחילת הפרשה, כדאי מאוד לתעד את המתרחש. שיחת טלפון חשודה? הקליטו! אם יש ספק, אין ספק.
זהירות לגבי הסכמים – הסכמים שמגישים לכם לחתימה במסגרת משהו חשוד, מומלץ לבדוק בשבע עיניים ולהתייעץ במידת הצורך. זאת, גם אם אין לכם זמן רב לכך (דבר שהרמאים כנראה בונים עליו!). כל מה שנראה חשוד (נוסח טקסט שקובע שהמלווה לא מתחייב להלוות), רצוי שלא להסכים ולא לקבל שום "יהיה בסדר, כולם חותמים על זה" (או בעברית מדוברת, "לא יהיה בסדר, רימינו כבר המון בשיטה הזו, יאללה תחתום").
להיות ישר – מי שמקפיד להיות ישר, חוסך מעצמו מראש נפילה באחד מסוגי ה"עוקץ" הקלאסיים. מדובר על ה"טריק", שבו מנסים לפתות אדם להשתתף במעשה עבירה כלשהו. הקורבן, שהחליט בעקבות הפיתוי לשים בצד את המוסר הבסיסי לזמן מה, בתקווה להרוויח כסף או טובת הנאה אחרת, מגלה לבסוף שהוא זה ש"אוכל אותה". מה יעשה עכשיו? ילך להתלונן במשטרה ויספר שהוא רצה להשתתף בעבירה רווחית למדי, אבל נתקל בפושעים לא ישרים?
מודעות לטריקים במחשוב – בכל הנוגע למחשבים וסמארטפונים, יש עולם שלם של טריקים מיוחדים בפני עצמם. כדאי להתעמק בכך, למשל בעזרת חיפוש על המילה "פישינג". אלה כמה דוגמאות לצעדי זהירות חשובים: העובדה שקישור נראה בטוח ללחיצה לא אומרת כלום, כי הקישור בפועל לא חייב להיות מה שכתוב בו! העובדה שאתר נראה לגיטימי – למשל אמור להיות אתר הבנק שלכם ואכן נראה ממש כמוהו, לא אומרת כלום. ניתן לזייף אתרים ועמודים, כבסיס להונאות שונות.
איך הם עושים זאת – בכדי להשיג את מטרותיהם, הרמאים משתמשים לרוב בעזרי שכנוע שונים, כולל שותפים לפשע אשר מנסים ליצור רושם של אנשים כמותכם שהם "לקוחות מרוצים" וכדומה. כמו כן, הרמאים כמעט תמיד מצטיינים ביכולת חירטוט מרשימה – הם מספרים סיפורים מסוגים שונים. אם מדובר בהונאה רפואית, קרוב לוודאי שאותו פושע יציג עצמו כדוקטור לכך וכך, שמתמחה ב.. ולמד באוניברסיטה יוקרתית בחו"ל. השתלם אצל הטובים ביותר בתחום. ידוע בכל העולם (בקרב המומחים כמובן, בגלל זה אתם לא שמעתם עליו!) וכן הלאה.
אנחנו פיקסמן, מכירים את ההונאות ששוק ההלוואות תומן בו, חשוב שתדעו ותכירו את התחבולות וכך תמנעו מהם. חשוב שתפנו לחברה ידוע ובעלת שם טוב כמונו כשאתם צריכים לקחת הלוואה.