עם פרסום מדד ינואר האחרון, אנו עדים לעליה של 3.1% באינפלציה השנתית, כלומר בנק ישראל כבר לא מצליח לשלוט בקצב התפתחות האינפלציה ונראה שמכאן והילך, האינפלציה תעלה, לאחר עשור שבה לא הייתה קיימת כלל אינפלציה.
האינפלציה היא תוצאה של הדפסת כספים והצפת המשק במזומנים, שהובילו לירידה בערך הכסף, שמתבטאת באינפלציה…
המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר, התייחס לעליה בשיעור האינפלציה השנתית ואמר בשבוע שעבר בראיון לגלובס כי הבנק לא ימהר להעלות את הריבית.
כלומר הריבית של בנק ישראל לא תעלה ביחס ישיר לשינויים באינפלציה ויש לכך משמעויות לגבי מי שעומד לקחת הלוואה או מי שלקח הלוואה בעבר:
הלוואות בריביות קבועות, הם לרוב הלוואות שצמודות למדד המחירים לצרחן.
כלומר מי שלקח הלוואה בריבית קבוע של 2% לפני כשנה, ישלם היום ריבית מתואמת של כ5.1% לשנה. כלומר עלות הריבית הקבועה ובנוסף תוספת המדד.
ואילו מי שלקח הלוואה בריבית משתנה צמודה לפריים באותה תקופה, לפני כשנה, בריבית של 2%, עדיין ימשיך לשלם 2% ואם נגיד בנק ישראל יחליט להעלות את הריבית, זה לא יהיה בשיעור דומה לעליית המדד, אלא בריבית הרבה יותר נמוכה, שכן עלייה גבוהה בריבית בנק ישראל, תוביל לשיתוק המשק מבחינת השקעות.
כלי התקשורת נהנים להפחיד את הציבור שריבית בנק ישראל עומדת בקרוב לעלות, אבל בפועל, ריבית בנק ישראל לא עולה, למרות הפחדות בכלי התקשורת והיא נמצאת משנת 1999 במגמת ירידה.
ברגע שהריבית של בנק ישראל וריבית הפריים הבנקאית (ריבית בנק ישראל בתוספת 1.5%), תעלה על התשואה להשקעה במשק, המשקיעים יעדיפו לאגור את כספם בחסכונות בבנקים ולהנות מריבית בטוחה על פני האלטרנטיבה, לסכן את כספם בהשקעות ספקולטיביות במשק (נדלן, מסחר וכו'..) בידיעה שהתשואה על ההשקעה שלהם, תהיה הרבה יותר נמוכה…
זה מה שקרה בסוף שנות ה-90 כשנגיד בנק ישראל, יעקב פרנקל, החליט להיאבק במדיניות משרד האוצר והעלה את הריבית של הבנק ל14.55% שנתי…
ההשקעות במשק פסקו.
למה להשקיע בהקמת עסק ולקבל על ההשקעה תשואה ממוצעת של 6% לשנה, כשהבנק יביא לך על הפקדון שלך 12% לשנה ואף יותר…?
זו הסיבה שתמיד עדיף לקחת הלוואה בריבית משתנה צמודה לפריים ולא בריבית קבועה: עליית ריבית בנק ישראל ובעקבותיה ריבית הפריים, תהיה הרבה יותר מתונה מאשר עליית האינפלציה.